Varför det är viktigt att kontrollera stötdämparna

bilservice
 
Stötdämparna på din bil kan påverka din bils säkerhet och bidra till ökade kostnader om de inte är i bra skick. Det är därför viktigt att kontrollera stötdämparna regelbundet och se till att de byts om de är dåliga. Då du har 4 st på din bil, så finns det alltid en risk att en av dem är utslitna och behöver bytas. Om du ser oljefläckar vid något av dina däck efter att du har parkerat bilen, så kan de bero på att någon av dina stötdämpare läcker.

 

När du tar bilen för bilservice, så kontrolleras dina stötdämpare. Men de kan gå sönder mellan servicetillfällena, varför det är viktigt att testa dem även emellan bilens normala bilservice tillfällen. Du kan ofta känna att bilen kränger mer i kurvor och att bilen gungar när du kör över farthinder eller om du kör på hål i vägen. En bra tumregel är att kontrollera dina stötdämpare med cirka 20,000 km mellanrum, även om du inte känner av några symptom. Stötdämpare bör undersökas oftare om du ofta kör med tung last, vilket även inkluderar tungt lastat släp eller husvagn.

 

En bil med dåliga stötdämpare har svårt att hålla sin stabilitet och därför sladdar lättar. Också om fjädringen slår i botten när du kör ojämnt underlag, detta bör leda till att du kontrollerar dina stötdämpare. Du kan även testa dina stötdämpare genom att vid låg hastighet testa att pumpbromsa. Om bilen gungar kraftigt efter varje inbromsning är det dags att byta stötdämparna. Du kan också hänga med din kroppsvikt på bilen ovanför varje hjul och se om bilen gungar när du tar bort vikten. Bilen ska återgå till sitt normalläge utan gungning om dämparna är i bra skick.

 

Stötdämparna trycker däcken mot vägen, så om det inte fungerar som det ska så slits däcken snabbare samt stötarna som chassit och avgassystemet utsätts för ökar vilket ofta leder till ökat slitage av avgassystemet och olika delar av fjädringen. En stötdämpare som är defekt eller sliten är också en säkerhetsrisk. Då däcken inte trycks mot vägen och därmed har maximal kontakt med vägen ger det en negativ effekt på fordonets bromsegenskaper. Slitmönstret är också ojämnt vilket leder till sämre köregenskaper och däcket slits snabbare. Då du inte har samma kontroll över bilen plus att du har sämre bromsegenskaper gör att du bör kontrollera stötdämparna regelbundet.

 

Så oavsett om du har sommardäck eller vinterdäck på bilen så ska du ha bra stötdämpare. En bra bilverkstad kan lätt kontrollera dina stötdämpare. Du kan göra en konditionstest eller utföra en basservice. Under konditionstestet så undersöks bilens skick så att du kan få bekräftat om bilensskick är bra. En basservice är en bilservice som är ett komplement till den orginalservice som görs enligt bilens servicemanual. Alla bidrar till att bilens underhåll görs på rätt sätt och att bilens säkerhet ökar. Detta kan också göras i samband med ditt däckbyte mellan vinter och sommardäck eller när du känner att bilen inte uppför sig optimalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0