Inte alla verkstäder utför konditionstest


stotdampare
 
Konditionstest har blivit väldigt populära då de utgör ett väldigt smidigt sätt att snabbt kunna få bilen testad för att få dess skick värderad av experter. De bilverkstäder som utför dem, där kan du få din bil genomgången och de kontrollerar bromsar, stötdämpare och däck för att se till att bilen är i säkert skick för att köra. De kontrollerar också alla vätskor och lampor så att alla säkerhetsdetaljer på bilen fungerar som de ska. Efter ett konditionstest så får du veta vad som behöver åtgärdas på bilen så att du kan avgöra om du vill få det gjort direkt eller boka en tid för att låta dem åtgärda det senare.

 

Ett konditionstest ger dig lugn och ro över att veta att din bil är i bra och kördugligt skick. Det är perfekt att göra mellan den vanliga bilservice som bestäms av bilens servicehandbok. Direkt efter du har bytt till sommardäck och sommaren börjar, kan det vara skönt att veta att du kan köra utan att behöva oroa dig över om något kan vara fel med bilen. Det är oftast roligast att köra under sommaren och när du väl har satt på sommardäcken och vädret har blivit bättre, så är det skönt att veta att du har en bil som är i bra skick. Även innan vintern börjat där du behöver maximal säkerhet kan det vara bra att göra ett konditionstest. Så fort vinterdäcken har kommit på eller precis innan kan vara ut utmärkt tillfälle att göra det.

 

Andra tillfällen där det kan vara bra att göra ett konditionstest är när det känns som bilen inte uppför sig som den bör, eller innan en lång bilsemester, där det kan vara väldigt besvärligt med ett bilhaveri som kan förstöra semestern. Om du ska ha bilen genom bilbesiktning, så är det skönt att slippa oroa sig om att den inte skulle gå igenom besiktningen och kanske riskera ombesiktning. Ett konditionstest låter dig kontrollera bilens skick innan besiktningen och åtgärda eventuella brister innan besiktningen. Sen har du scenariot där du ska sälja bilen, då det är skönt att kunna visa upp för potentiella köpare att en seriös verkstad har just gått igenom bilens kritiska funktioner och att du har åtgärdat eventuella fel som de kan ha hittat. Det bör göra att du kan sälja bilen enklare och fortare, då köparen kan bestämma sig snabbare och behöver göra mindre av egna undersökningar av bilens skick.

 

Vi vill ju alla se till att vi kör en säker bil i gott skick. Om du vet att bromsarna fungerar bra samt att dina däck är i bra skick, så har du en bra start. Om bilen inte kan bromsa snabbt, så ökar risken för olyckor. Bromssträckan beror både på bromsarnas skick samt på kvaliteten av dina däck. Olika däck uppvisar olika prestanda då det gäller hur kort bromssträcka de har på torr asfalt, våt asfalt eller sedan is eller snö. Därför är däckvalet så viktigt och att se till att de är i bra skick.

Underhåll för säkerhet

billiga dack
 
Säker körning är smart, men att köra en osäker bil innebär många farliga problem. Även om rutinoljebyten och däckrotationer är bra, kräver vissa områden i ditt fordon underhåll för att förhindra vinterproblem. Innan vintern börjar överväg följande underhållstips:

Bromsar - Som nämnts tidigare, kommer ditt fordon kräva längre stoppsträcka vid körning på halt väglag. För att säkerställa att ditt bromssystem är redo kontrollera bromsvätskenivån. Lägre nivåer kan vara ett tecken på slitna kuddar eller rotorer. Om du hör ett gnisslande och gnällande ljud när du bromsar, är du troligen i behov av nya kuddar eller rotorer. Utan bromsreparation eller utbyte kommer bilens bromssystem få problem och eventuellt bryta ihop.

Däck - Utan god slitbana kommer ditt billiga däck inte kunna greppa vägen på ett säkert sätt. Naturligtvis kan en dålig slitbanan leda till att du förlorar fullständig kontroll över ditt fordon vid halt väglag. För att förhindra att dessa farliga, livshotande, olyckor kontrollera däckets slitbana med hjälp av myntmetoden.
 

Placera ett mynt mellan slitbanan på dina däck. Var noga med att ha kungens huvud vänt ner i slitbanan. Om en del av huvudet är täckt, har du godkänd slitbanan. Om inte, måste du byta dina däck innan du vågar dig ut på torra, våta eller isiga vägar.

Äga och driva ett fordon kan vara en utmaning under normala vägförhållanden. Men när nederbörden börjar ansamlas i vinter är försiktighet nödvändig.


RSS 2.0