Olika sätt att minska bränsleförbrukningen på din bil

Billiga dack
 
När du väl har köpt en bensinsnål bil, så vill du uppnå denna låga förbrukning. Detta uppnås genom att bilen underhålls noggrant och att du kör försiktigt. Ditt körbeteende påverkar bränsleförbrukningen, där lugn körstil är mer ekonomisk är en hektisk och aggressiv körning. Snabba accelerationer och inbromsningar sliter mer på bilen och drar mer bränsle. Däck, bromsar och även stötdämparna tar stryk med denna körstil. Så se till att köra mer ekonomiskt, då det är miljövänligare, minskar dina bensinkostnader och minskar dina framtida reparations- och däckkostnader.

Däcken har stor påverkan på bränsleförbrukningen. Däckens rullmotstånd har den största påverkan och eftersom däck rullar hela tiden så har även en liten negativ påverkan en stor påföljd. Billiga däck tenderar att ha högre rullmotstånd, vilket gör att de slits snabbare och att de bidrar till en högre bränsleförbrukning. Även en enkel sak som lufttryck har en stor inverkan på rullmotståndet, där lågt lufttryck ökar rullmotståndet markant. Så se till att köpa däck med lågt rullmotstånd så att du kan köra ekonomiskt och mer miljövänligt. EU:s däckmärkning har med rullmotstånd på deras etikett så att det är lätt att jämföra mellan olika däck. Det gäller både sommar och vinterdäck.

Att göra oljebyte i tid gör att motorn hålls väl smörjd och att den går optimalt med lägre bensinförbrukning som följd. Det bör göras med jämna mellanrum med ett intervall på 10,000–15,000 km, vilket betyder att oljan bör byta cirka årligen för en bil som körs normalt. Oljebyte går snabbt att göra och ska göras när motorn är varm, den gamla oljan töms genom oljepluggen och oljefiltret byts och ny olja fylls på.  Med regelbundet oljebyte ser du till att bilen går optimalt och motorn håller längre. Eftersom det inte tar långt tid att byta olja bör du göra det regelbundet mellan dina vanliga servicetillfällen.

Även klimatanläggningen måste underhållas för att bensinförbrukningen ska vara optimal. AC-service behövs då kylmedlet försvinner med cirka 10–15% årligen, vilket gör att kompressorn överarbetar, detta leder till högre bränsleförbrukning.  AC-service bör göras minst vartannat år för att försäkra dig om att den fungerar optimalt och bilmotorn inte förlorar effekt på grund av AC-anläggningen. AC-anläggningen ser till att temperaturen hålls på komfortabel nivå, att rutor inte immar igen och körkomforten hålls hög. Även en AC-rensning kan vara värt att göra då du kan ta död på alla bakterier som frodas i de fuktiga luftkanalerna och kan skapa allergiproblem om det inte åtgärdas i samband med AC-servicen.

En stor del av bränsleförbrukningen beror på vilken bil du väljer. Om du väljer en hybrid eller en elektrisk bil så har du ytterligare förmåga att köra ekonomiskt. Men då gäller det att du väljer däck som är avsedda för detta bruk. Däckslitage är högre för dessa fordon. Efter att du har valt ditt fordon och sett till att du har bra däck som ger ekonomisk körning genom lågt rullmotstånd så kan du påverka bränsleförbrukningen genom ekonomisk körning och se till att bilen är väl underhållen med regelbunden service.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0